keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Meidän luokkahuoneen tarina


Olisiko 1980-luvun koulun perinteisestä luokkatilasta mahdollista rakentaa tämän päivän oppimista tukeva ja viihtyisä oppimisympäristö? Ja onnistuisiko se ympäristöystävällisesti hankkimatta mitään uutta ja käyttämättä lainkaan rahaa?

Nämä kysymykset mielessäni aloin viime keväänä tehdä suunnitelmia ja hankkia sopivia yhteistyökumppaneita. Koska uudet oppilaani olisivat ekaluokkalaisia, halusin luokkahuoneen olevan värikäs ja satumainen. Luokkahuoneen pitäisi myös mahdollistaa monet erilaiset tavat oppia ja opettaa. 


Ensimmäinen yhteistyötaho oli Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. Kierrätyskeskukselta saimme luokkaamme vanhan allastason, yöpöydän ja pikkupöydän, jotka saivat maalikerroksella aivan uuden ilmeen. Vanha matkalaukku päätyi lukunurkkaan pehmolelujemme kodiksi ja vanhoilla sarjakuvalehdillä päällystin kuluneet ikkunalaudat. 

  




Seuraavaksi otin yhteyttä Tikkurilaan ja tiedustelin olisiko heillä ylimääräisiä maaleja lahjoitettavaksi hyvään tarkoitukseen. Eikä aikaakaan, kun luokkaan kärrättiin kasakaupalla pieniä testimaalipurkkeja. Luokan seinät ja kaapit saivat aivan uuden ilmeen. 





Ideana luokan järjestelyssä toimi idea neljästä erilaisestä työpisteestä: tutkimus, tuokio, tiedon hankinta ja tuottaminen. Tuokiopiste löytyy luokan keskeltä taulun ja valkokankaan edestä. Yhteiset opetustuokiot ja lukuhetket on kiva viettää matolla istuen. Kaikilla oppilailla on oma merkitty paikkansa maton reunalla. 


Tiedon hankintaa ja satumaailmoihin sukeltamista pystyy tekemään lukunurkassa. Kirjahyllystä löytyvät luokan kirjat sekä tulevaisuudessa kannettavat tietokoneet tai tabletit. 



Kaikeinlaista tuottamista varten luokasta löytyvät isot ryhmätyöpöydät, joiden äärestä jokaiselle oppilaalle löytyy oma paikka. Pöytien ääressä onnistuvat helposti sekä yksilötyö että ryhmätyöt.  


Tutkimustyöpisteenä toimii allastaso, jolta löytyy luokan matokompostori. Oppilaat säilyttävät ylimääräisiä tavaroita Kierrätyskeskuksesta hankitussa laatikostossa.





Luokkamme on myös WWF:n yhteistyöluokka ja WWF:n panda seikkaileekin luokkamme seinillä. Lajittelu sujuu luokassamme maagisesti, kun lajittelupisteellä on myös hyödynnetty satumaailmaa.







Luokan uudistusprojekti oli tietysti iso, mutta lopputulos palkitsee joka päivä. Luokkaan on mukava tulla ja opetuksen organisointi on helppoa, vaikka työtavat ovat erilaisia. Luokkahuonekin pystyy parhaimmillaan tuomaan paljoa iloa oppimiseen.

Seikkailu odottaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti